Alle artikels

Welke studie past het best bij mij?

Het maken van een studiekeuze is best wel lastig. Want er is zo ontzettend veel keuze. Je kan werkelijk alle kanten op. Geen paniek! In deze blog helpen wij je op weg naar het kiezen van jouw studie.

Welke studie past het best bij mij? Zucht. Het maken van een studiekeuze is best wel lastig. Want het bepaalt toch enigszins jouw toekomst. En er is zo bizar veel keuze?! Waar moet je beginnen? En waar moet je op letten? Wat kan je verwachten? Geen paniek. In deze blog proberen we jou antwoord te geven op bovenstaande vragen.

Maar voordat we verdergaan wil een van ons jou het volgende meegeven:

"Staar je niet blind op het maken van dé perfecte studiekeuze. Want eerlijk, die bestaat niet. En ik kan het weten. Inmiddels ben ik al 8 jaar aan het studeren. En daar plak ik – as we speak – nog eens 2 jaar achteraan. Maar zelfs na al die jaren weet ik nog steeds niet of ik wel de juiste studie heb gekozen. Of ik gelukkig ben met mijn keuzes? Ja, absoluut! Of ik er zeker van ben? Nee. Ik vind namelijk héél véél leuk."

De wijze les van vandaag? Interesses zijn gewoon niet te vangen in één studierichting.

Wie ben ik? Wat vind ik leuk?

Laten we beginnen met jou. Wie ben jij? En dan hebben we het niet over je voor- en achternaam, leeftijd en woonplaats. Waarschijnlijk zit je op dit moment in het laatste jaar van de middelbare school. En komt jouw eindexamen steeds dichterbij. Maar met dat eindexamen in zicht, breekt ook een nieuw avontuur aan. Je gaat straks studeren. Spannend!

Maar wie ben jij écht? Wat vind jij leuk? En waar ben je goed in? Het kiezen van je studie moet beginnen met waar je interesses en talenten liggen. Het is belangrijk om iets te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Schrijf op wat je sterke punten zijn, maar ook waar je minder goed in bent. Wat doe je daarnaast graag in je vrije tijd? En welke 3 dingen vind je belangrijk bij het kiezen van een studie? Het hoeft geen verslag te worden. Zet het in je telefoon en houd het kort en bondig. Zo heb je het altijd bij de hand en houd je het overzichtelijk. Handig voor straks!

Vind je het lastig? Vraag je ouders, familie en vrienden om hulp. Vaak hebben zij wel wat ideeën. Méér dan je soms denkt. Wat vinden zij bijvoorbeeld bij jou passen? En wat totáál niet? Aarzel ook niet om met je mentor of decaan in gesprek te gaan. Zij kennen jou persoonlijk en zijn de aangewezen personen om jou te ondersteunen en te adviseren bij jouw studiekeuze.

En wat kan ik?

Wat kan jij verder met jouw profiel? Een belangrijke vraag! Maar het antwoord op die vraag is niet altijd even leuk. Want niet elk profiel geeft toegang tot elke studie. En dat is shit. Het is daarom belangrijk om te weten welke studies wel en niet aansluiten bij jouw profiel.

Wil je meer weten over jouw profiel en welke studies daar wel of niet bij passen? Check dan even Van Profiel Naar Studie! Deze handige tool voor havo en vwo laat je zien welke profielen en aanvullende vakken toegang geven tot welke studie.

Zit je op het vmbo? Check dan KiesMBO. Deze tool is speciaal gericht op de mogelijkheden die het mbo biedt. Het laat je zien uit welke opleidingen je kan kiezen. En het geeft je inzicht in de stages, de leerbanen en het bedrijfsleven.

Wordt het mbo, hbo of wo?

Wellicht komen de termen mbo, hbo en wo je al ietwat bekend voor. De keuze tussen mbo, hbo en wo hangt voor een groot deel af van jou. Waar ben je goed in? En wat gaat je minder goed af? Op welke manier leer je graag? En waar zie jij jezelf later? In een notendop: mbo-opleidingen bieden praktische opleidingen aan voor specifieke beroepen. Opleidingen op het hbo hebben meer theoretische vakken, maar zijn nog steeds vrij praktisch. Deze opleidingen zijn vooral gericht op het voorbereiden van studenten op een specifiek beroepsveld. Wo-opleidingen zijn daarentegen academisch van aard, met een sterke focus op theorie en onderzoek.

Open dagen, proefstuderen en meeloopdagen

Oké. Je hebt nu – hopelijk – een beter beeld van jezelf. Na deze voorbereiding is het tijd voor de leukste, maar ook de belangrijkste dingen: open dagen bezoeken, proefstuderen en meeloopdagen bijwonen. Wees gerust. Het is helemaal niet erg als je nog niet overal een antwoord op hebt. Het kiezen van een studie klinkt soms zwaarder dan het is. Onthoud dat de perfecte studiekeuze niet bestaat. En dat switchen van studie altijd een mogelijkheid is.

Wil je informatie over of kennismaken met meerdere opleidingen? Je kan dan het best beginnen met het bezoeken van open dagen. Sommigen vinden dat spannend. En dat is het soms ook. Toch kan zo’n open dag net het verschil maken tussen “Hmm, misschien niet…” en “Ja, dit is het helemaal!” Je moet zo’n open dag eigenlijk zien als een sneak peek van jouw toekomstige studentenleven. Een sneak peek die jou de mogelijkheid geeft om véél informatie te verzamelen en eens goed de sfeer te proeven. Vergeet overigens geen vragen te stellen aan docenten en huidige studenten!

En dan, het proefstuderen en de meeloopdagen. Dit zijn de wegen naar de wereld van een echte student. Maar dan voor één dag. Je zit in de collegezaal, ervaart de lessen en ziet hoe alles eraan toegaat. Het is jouw kans om te checken of de lesstof je aanspreekt en of de manier van lesgeven je ligt.

Jouw studie, jouw keuze

Kortom, het maken van een studiekeuze is een proces waarin je jezelf leert kennen. Je ontdekt waar je profiel en je interesses bij aansluiten. En je verkent daarnaast je talenten. Neem de tijd en wees niet bang om verschillende opties te onderzoeken. Onthoud: er bestaat geen perfecte studiekeuze, maar er bestaat vast en zeker een studie die het best bij jou aansluit. Wees nieuwsgierig, ga het proces onbevangen tegemoet en loop gerust eens een dagje mee. Kom je er niet uit of wil je eens sparren met een student? Wij helpen je er graag bij.